Rasca a jej zdravotné účinky
Rasca, alebo ak chcete kmín, je jednou z najstarších korenín na území Európy a v slovenských domácnostiach i jednou z najpoužívanejších. Má široké využitie pri príprave pokrmov, no zároveň sa uplatňuje i ako prírodné liečivo. Má totiž antioxidačné, protizápalové, protikŕčové účinky a pôsobí ako stimulant.
Rasca je zdrojom vlákniny a minerálov ako je železo, meď, vápnik, draslík, mangán, selén, zinok a horčík. Obsahuje tiež vitamíny E, A, C a niekoľko vitamínov skupiny B.
Nič však netreba preháňať a pokiaľ si to váš zdravotný stav nevyžaduje, optimálny príjem rasce by nemal presiahnuť viac ako pol polievkovej lyžice v jednom pokrme maximálne trikrát týždenne. Pokiaľ naopak trpíte žalúdočnými ťažkosťami, odporúča sa piť rascový čaj až dvakrát denne.
Posilňuje kosti
Rasca obsahuje živiny a minerály dôležité pre stavbu, pevnosť a pohyblivosť kostí. Ide o vápnik,vitamíny A a B12, draslík a horčík. Rovnako však obsahuje aj estrogénové zlúčeniny, ktoré pomáhajú pri liečbe osteoporózy. Extrakt z rasce dokonca minimalizuje stratu kostnej hmoty u starších ľudí a zlepšuje ich hustotu. Jednu čajovú lyžičku zľahka krátko opražte na miernom ohni a zalejte 2,5 dcl vody. Priveďte k varu a potom odstavte zo sporáka. Po precení a vychladnutí môžete čaj vypiť.
Stimuluje trávenie
Zažívacie ťažkosti ako sú bolesti brucha, hnačka, nadúvanie, ťažoba či ranné nevoľnosti dokáže rasca odstrániť či zmierniť. Ovplyvňuje totiž vylučovanie pankreatických enzýmov, ktoré podporujú trávenie a zároveň funguje aj ako skvelý neutralizér kyslosti žalúdka. Pokiaľ trpíte nadúvaním či plynatosťou, siahnite po rascovom nápoji. Zmiešajte jednu čajovú lyžičku na panvici zľahka opražených rascových semien v pohári vody a takto pripravenú tekutinu pite raz alebo dvakrát denne.
Dodá telu železo
Anémia alebo chudokrvnosť je nedostatok železa v krvi. Práve ono sa stará o tvorbu hemoglobínu – látky, ktorá prenáša kyslík do celého tela. Nedostatok tohto životne dôležitého minerálu spôsobuje únavu, úzkosť a zažívacie problémy. Železo je v organizme využívané i na tvorbu energie a uplatňuje sa pri správnom fungovaní metabolizmu. Odborníci vyrátali, že jedna polievková lyžica rasce obsahuje 4 miligramy železa. Pre jeho vstrebávanie je však dôležitá je však dôležitá kombinácia s inými potravinami – konkrétne tých s obsahom vitamínu C, kyselinou listovou či vitamínom B 12. Nebojte sa preto rascu pridať napríklad do šalátu z listovej zeleniny, či do iných zeleninových jedál.
Zlepšuje pamäť
Antioxidačné a protizápalové vlastnosti rasce majú nepriamu spojitosť i so zlepšením pamäte a koncentrácie a tiež so zvýšením výkonnosti. Podľa lekárov, ktorí sa zaoberajú výskumom Alzheimerovej choroby, dokonca rasca spomaľuje postup tejto choroby a zmierňuje problémy súvisiace s pamäťou, ktoré prichádzajú s rastúcim vekom. Ak teda chcete zlepšiť svoju pamäť, mali by ste žuť ½ čajovej lyžičky pražených rascových semien každý deň.
Pomáha pri chudnutí
Rasca je účinným doplnkom pri každej redukčnej diéte. Mletá verzia tohto korenia má totiž pozitívny vplyv na zloženie lipidov v tele ľudí trpiacich nadváhou či obezitou. Dokonca pomáha znížiť percento telesného tuku a zlého cholesterolu v krvi. Rasca v tomto smere zároveň pôsobí ako štartér metabolizmu, čím zabezpečuje rýchlejšie spaľovanie. Pridajte jednu čajovú lyžičku opražených rascových semien do obľúbeného jogurtu dvakrát denne.
Bojuje s nespavosťou
Pri problémoch so spánkom, kedy už nezaberajú ani babské rady, vyskúšajte rascu. Pozitívne vplýva na hladinu melatonínu, teda hormónu, ktorý pomáha pri zaspávaní. Práve jeho množstvo je často kľúčové pri pri liečbe nespavosti a iných poruchách spánku. Zmiešajte jednu čajovú lyžičku mletej rasce s roztlačeným banánom a zjedzte ho pred spaním.
Ďalšie účinky rasce:
- má odvodňovacie účinky
- podporuje imunitný systém
- pôsobí ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení
- má detoxikačné vlastnosti a chráni bunky pred voľnými radikálmi