Ako si doplniť správne minerály v našom tele
Pri dnešnom hektickom spôsobe života sa stáva stále viac do popredia dostáva téma správneho stravovanie. Doplňovaním potrebných stopových prvkov pre udržanie sa v dobrej psychickej a fyzickej kondícií. Bez optimálneho množstva minerálov a stopových prvkov by náš organizmus nemohol správne fungovať.
Je však dôležité, aby sme vedeli v akom primeranom množstve si ich doplniť prirodzenou cestou. Minerálne látky tvoria zhruba 4 percentá hmotnosti ľudského tela. Sú významnou súčasťou nášho organizmu, pre zdravie sú nevyhnutné a zohrávajú dôležitú úlohu pri správnom fungovaní ako súčasť rôznych enzýmov, hormónov alebo vitamínov.
V dôsledku ich nedostatku dochádza k narušeniu vnútornej rovnováhy a prejavy nedostatku minerálov môžeme sledovať aj na našom správaní,našom zovňajšku cez zhoršenú pleť, vlasy, pokožku. Nesporným signálom je aj únavový syndróm, podráždenosť a mnoho iných faktorov ktoré si ani neuvedomujeme.
Z hľadiska množstva, ktoré je potrebné pre optimálne fungovanie nášho tela delíme minerály na makroelementy, ktoré telo potrebuje vo väčších dávkach - viac ako 300 mg denne.K tým najvýznamnejším patria vápnik, draslík a horčík! Minerály, ktorých potrebujeme menšie množstvo, sa zvyknú označovať ako mikroelementy alebo stopové prvky, ktorých telu stačí do 100 mg, prípadne ultrastopové prvky, ktoré stačí dodávať telu v naozaj veľmi malých množstvách.
I keď pri stopových prvkoch ide o veľmi nízke množstvá, neznamená to, že ich nedostatok alebo nevyváženosť s naším organizmom „nezamáva". Dôsledkom môžu byť ochorenia ako napríklad cukrovka, obezita či anémia. K makroelementom patria vápnik, horčík, draslík, sodík, fosfor, chlór a síra. Medzi stopové prvky patria železo, meď, zinok, mangán, kremík, lítium a medzi ultrastopové jód, fluór, chróm, selén, bór, vanád, molybdén a kobalt.
Pri vstrebávaní minerálov z potravy je dôležitým faktorom napríklad aj obsah vlákniny a prítomnosť rôznych iných látok a zložiek. Treba si uvedomiť, že horčík sa do tela pri príme z výživových doplnkoch vstrebe len 5 %. Preto sa nedajú očakávať okamžité výsledky. Preto je dôležitá rozmanitá strava, dostatok vlákniny, pohyb a ak si to telo vyžaduje tak aj doplnenie vitamínov, minerálov a iných prvkov s výživových doplnkoch. Z našich skúsenosti odporúčame Slovenských a Českých, Maďarských a aj Rakúsko-nemeckých výrobcov na koľko majú prísnu kontrolu pri výrobe konečných produktov, ale je to čisto subjektívne stanovisko.
Odporúčaná a optimálna denná dávka
Tak ako pri užívaní vitamínov, aj príjem minerálov má optimálnu dennú dávku, ktorá závisí od veku, pohlavia, spôsobu životného štýlu, metabolizmu či zdravotného stavu.Hoci presné dávky nemožno všeobecne stanoviť, existujú tabuľky, ktoré stanovujú priemernú potrebu jednotlivých vitamínov čo minerálov.
Tak sa, podobne ako v prípade vitamínov, zvykne hovoriť o odporúčanej dennej dávke (ODD), ktorá však iba v hrubých odhadoch predstavuje žiadané množstvo minerálov pre zdravý vývin a fungovanie organizmu. Nedostatok vitamínov a minerálov má aj primárne vplyv na zníženie imunity. Ak chcete vedieť, či máte dostatok minerálov, je to možné zistiť rozborom vzorky krvi alebo moču.
Na čo sú minerály potrebné?
- udržiavajú osmotickú rovnováhu buniek,
- sú súčasťou mnohých enzýmov, aminokyselín, bielkovín a rôznych iných zlúčenín,
- pomáhajú regulovať rytmus srdca,
- udržujú rovnováhu vody v tele,
- regulujú kyslosť vnútorného prostredia,
- podieľajú sa na tvorbe krviniek a kostných buniek,
- pre optimálnu činnosť nervov a kontrakciu svalov.
Naše telo nám zvykne vysielať signály, ak trpí nedostatkom niektorých minerálov alebo stopových prvkov. Ak máte teda nutkavú dlhodobú chuť na niektoré druhy potravín alebo sladké, môže to byť signál nedostatku vápnika, železa či chrómu. Tento jav sa zvykne označovať ako tzv. somatická inteligencia a môže signalizovať aj také závažné ochorenie, ako je napríklad cukrovka.
Potrava alebo výživové doplnky?
Minerály prijímame najmä prostredníctvom potravy, táto cesta je prirodzená a najúčinnejšia. Mnohé výživové doplnky, ktoré sú ďalšou cestou, ako si doplniť minerály a stopové prvky ich obsahujú v nevyhovujúcej forme, nie sú viazané na prírodné zložky, ako napríklad lipidy, proteíny či sacharidy, ako je to prirodzene v potrave.
Takéto minerály môžu mať aj inú chemickú štruktúru ako tie, ktoré sú obsiahnuté v potravinách, takže ich konzumácia nemusí zaručiť dostatočný výsledok.Navyše, mnohé pravdepodobne ignorujú antagonické a synergické účinky minerálov z hľadiska vstrebateľnosti a metabolických reakcií, ktoré prebiehajú po vstrebaní!
Je preto veľmi dôležité užívať minerály vo vhodnej forme, ideálne je, ak sú rozpustné vo vode, niektoré sú rozpustné v tukoch - preto je napríklad vhodné konzumovať zeleninové šaláty so zálievkou s olivovým olejom.
Minerály v anorganickej forme sa horšie rozpúšťajú vo vode a aj vstrebávajú do organizmu, preto je užitočnejšie prijímať ich v potrave, kde sa nachádzajú v organickej podobe - rastliny ich z pôdy prijímajú a premenia na organickú formu, ktorú už naše telo dokáže až na 95 percent prijať a spracovať.
Z toho vyplýva, že ak aj budete užívať relatívne dostatočné množstvo minerálov ale v nevhodnej forme, môžete trpieť ich nedostatkom a následne môže dochádzať k poškodeniu niektorých dôležitých telesných funkcií alebo predčasnému starnutiu organizmu. Chuť na sladké môže signalizovať nedostatok stopového prvku chrómu v organizme, atď.
Minerály a ich význam :
Vápnik - CA
Odporúčaná denná dávka - od 800 do 1100 mg. Signály nedostatku v organizme - odvápnenie zubov a kostí, hypertenzia, premenštruačný syndróm, obličkové kamene, nespavosť, svalové kŕče, nervozita. Prirodzený zdroj - mlieko a mliečne výrobky, losos, mak, listová zelenina, sója a sójové produkty, sezam
Draslík - K
Odporúčaná denná dávka - 4700 mg. Signály nedostatku v organizme - poruchy srdcového rytmu, nízky tlak krvi, znížený svalový tonus, zápcha, ospalosť, anémia. Prirodzený zdroj - morčacie a hovädzie mäso, biela fazuľa, hrach, zemiaky, špenát, mandle, orechy, melón, tekvica, banány, paprika.
Horčík - Mg
Odporúčaná denná dávka - 320 - 420 mg. Signály nedostatku v organizme - svalové kŕče, bolesť hlavy, závrate, chvenie očného viečka, búšenie srdca. Prirodzený zdroj - kakao, kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa, ryža, orechy, strukoviny, ovsené vločky, mlieko, listová zelenina.
Sodík - Na
Odporúčaná denná dávka - 2000 mg. Signály nedostatku v organizme - svalové kŕče, pokles tlaku krvi, nervové poruchy, slabosť. Prirodzený zdroj - soľ, kyslá kapusta, ryža, ovsené vločky, južné ovocie.
Fosfor - P
Odporúčaná denná dávka - 1200 mg. Signály nedostatku v organizme - nervové vyčerpanie, problémy s kosťami, narušenie svalovej kontrakcie. Prirodzený zdroj - obilniny, strukoviny, cereálie, mak, orechy, mlieko, syry, tekvicové semená.
Chróm - Cr
Odporúčaná denná dávka - 25 - 35 μg. Odporúčaná denná dávka - diabetické syndrómy, mimoriadna chuť na sladké, únava. Prirodzený zdroj - droždie, zrná.
Železo - Fe
Odporúčaná denná dávka - 8 - 18 μg. Signály nedostatku v organizme - nechutenstvo, únava, lámavosť nechtov, u detí spomalenie rastu, zníženie hmotnosti, poruchy svalovej funkcie, pamäti, vývoja reči, anémia. Prirodzený zdroj - listová zelenina, hovädzia a teľacia pečeň, zemiaky, vaječný žĺtok, ryby, strukoviny.
Selén - Se
Odporúčaná denná dávka - 55 μg. Signály nedostatku v organizme - starecké škvrny na koži, reumatické bolesti, poškodenie chrupaviek, ochorenia srdca, neplodnosť, problémy so štítnou žľazou. Prirodzený zdroj - cibuľa, cesnak, kukurica, obilniny, ovsené vločky, huby, slede, kraby, bravčové, hovädzie a teľacie obličky, srdce, pečeň, vaječný žĺtok, brokolica.
Zinok - Zn
Odporúčaná denná dávka - 8,0 - 11 μg. Signály nedostatku v organizme - horšie hojenie rán, vypadávanie vlasov, šupinatá koža, biele škvrny na nechtoch, bolesti hlavy, náchylnosť na infekcie. Prirodzený zdroj - huby, tekvicové jadierka, klíčky, otruby, hovädzia pečeň, ryby, orechy, strukoviny, kakao.
Mangán - Mn
Odporúčaná denná dávka - 1,8 - 2,3 μg. Signály nedostatku v organizme - závrate, dysfunkcia žliaz. Prirodzený zdroj - čaj, strukoviny, ovocie, nelistová zelenina, orechy, cereálie.