Aká je správna rovnováha pri stravovaní?
Zdravá výživa znamená pre každého niečo iné. Niekto považuje za dravú vegetariánsku alebo RAW stravu, niekto zasa poctivú domácu kuchyňu. Za nezdravé potraviny sa dajú považovať polotovary, potraviny „vylepšené“ chemickými konzervačnými látkami, farbivami či arómami. Ďalej je to ovocie a zelenina, ktorá dozrieva prakticky až cestou na náš stôl.Ako sa stravovať
Pochopiteľne aj mäso zo zvierat, ktorých rast bol neprirodzene urýchlený. Je teda lepšie používať podľa možnosti doma pestovanú zeleninu a mäso z miestnych fariem alebo overených chovov.
Okrem toho samozrejme platí, že strava by mala byť pestrá a vyvážená. V našom jedálničku má svoje miesto čerstvá zelenina a ovocie, mäso, mliečne výrobky ale aj cukor v primeranej miere. Podstatou zdravej výživy je to, aby sme dostali všetky potrebné vitamíny a minerály. Pokiaľ trpíte nedostatkom niektorých vitamínov, môžete si pomôcť aj doplnkami výživy. Pre fyzické aj duševné zdravie je dôležitý hlavne jód, ktorý má na starosti mnohé metabolické procesy.
Rovnako treba prihliadať na to, akým životným tempom žijete. Každý človek je individuálny, má iné stravovacie návyky a rôzny stupeň fyzickej i psychickej záťaže. Preto platí pravidlo rovnováhy ako je uvedené v obrázku. Najlepšia cesta k vitalite človeka je sebakontrola a vyhýbaniu sa všetkým nástrah rýchlej doby.